Introductie


Deze introductie tot T'ai Chi Ch'uan, voortaan TCC genoemd, is een praktisch ongewijzigde online heruitgave van de oorspronkelijke brochure uit 1988, geschreven door Jos Schütz-Visser en mij, met dank aan al haar cursisten uit het jaar 1988.

Martin    

1. Tao - een manier van leven.


Het geloof heeft een overheersende rol gespeeld in onze westerse wereld met zowel positieve als negatieve invloeden. Het Taoïsme is niet gebaseerd op een bepaalde geloofsovertuiging maar is meer een filosofie die uitgaat van de waarneembare aardse situatie en tracht van daaruit kosmische wetten te weten te komen. Het Taoïsme is niet in strijd met welke religie dan ook, maar kan juist heel concreet benut worden om inzicht te krijgen in ons bestaan.

Met name de uit het Taoïsme afgeleide bewegingsleer T'ai Chi Ch'uan is een praktisch en concreet systeem waarmee een gezond lichamelijk, psychisch/emotioneel en spiritueel leven bevorderd kan worden. In China doet men bijvoorbeeld op scholen in plaats van gymnastiek Wu-shu, waarvan TCC een onderdeel is. Tevens wordt TCC in ziekenhuizen als therapie en revalidatietechniek toegepast.
TCC schept de mogelijkheid diverse facetten van iemands wezen in overeenstemming met de eeuwige kosmische wetten te brengen, waardoor lichaam en geest gezond worden. TCC is geschikt voor jong en oud, gezonde en minder gezonde mensen. Op elk niveau kan men ermee beginnen. De effecten zijn legio, afhankelijk van het individu.
Door middel van deze publicatie proberen wij een aantal facetten van TCC toe te lichten.

Lees verder...